Choď na obsah Choď na menu
 


Psie záprahy

27. 12. 2011

Psí záprah -

  psi-zaprah.jpgPred tisíckami rokov, keď ľudia žili v primitívnych skupinách, pridružil sa k nim pes a stal sa verným a oddaným spoločníkom človeka. S vývojom ľudskej spoločnosti vyvíjalo sa aj využitie psov, no dnes s určitosťou nikto nevie povedať, kedy človek prvý krát zapriahol psa do saní.Predpokladá sa,že to bolo asi 2000 rokov p.n.l..
V 10. storočí n.l. zaznamenali arabskí kronikári používanie záprahových psov v subarktickej Sibíri. Tiež Marco Polo a Francesco da Kollo sa vo svojich správach z ciest zmiňujú o záprahových psoch. 
Eskimáci používali psov na prepravu nákladov, neskoršie aj lovci kožušín, ktorí v 18. storočí zaplavili Aljašku. Na prelome nášho storočia ich začínajú využívať aj polárni bádatelia. Boli to hlavne Nóri Nansen a Amundsen a Američania Cook a Peary. Pomohli im dosiahnuť Severný a Južný pól. Ukázalo sa, že jedine psy sú natoľko odolné, že dokážu zniesť nástrahy a drsné podnebie týchto oblastí. 
V roku 1908 sa začínajú usporadúvať prvé preteky, kde inde ako na Aljaške, prvé preteky psích záprahov zvané All Alaska Sweepstakes na 408 míľ a vtedy sa to všetko začalo. 
Dovtedy drsní severania merali svoje sily neoficiálne. Počas dlhých zimných večerov sa zlatokopovia v baroch často dohadovali, kto má lepší záprah. Výsledkom bol závod, samozrejme nesmeli chýbať ani stávky na víťaza, ktoré to všetko robili ešte príťažlivejšie
.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.